De legendarische Ford Mustang moet de concurrentie aankunnen met auto’s als de Dodge Challenger SRT8 en de Chevrolet Camaro SS. Kreeg de Mustang nog maar een maand geleden een nieuwe motor, in januari wordt een nieuwe uitvoering gepresenteerd met een vijfliter motor – en dus meer pk’s.

Eind november stelde de Ford Motor Company de vernieuwde ‘2010 Mustang’ voor (hiernaast afgebeeld). Een van de grote verbeteringen was de vervanging van de ‘traditionele’ vierliter V6-motor door een moderne 3.7 V6. Nog geen maand later lekt het nieuws dat Ford op de Detroit autoshow in januari een nóg nieuwer model voorstelt, de ’2011 Mustang’, met een nóg grotere motor.

Het gaat dit keer om een geheel nieuw aluminium V8-motorblok met vijf liter inhoud. De cilinders hebben ieder vier kleppen, bestuurd door ‘twin independent’ variabele kleptiming. De uitlaten zijn al getuned. De nieuwe motor piekt bij 6.500 tpm met 412 pk. Dat zijn ruim honderd paarden meer dan bij het onlangs gepresenteerde 2010-model. Het koppel bereikt een maximum van 529 Nm.

De vijfliter Mustang kan vanaf voorjaar 2010 worden geleverd – in Nederland alleen via de grijze import – met een automaat of een handmatige versnellingsbak met zes verzetten. Het model debuteert op de NAIAS in Detroit, dan zullen ook de prestatiecijfers bekend worden gemaakt. Want nu de Ford Mustang ongeveer evenveel pk’s heeft als z’n concurrenten, willen we natuurlijk wel weten wie de snelste is.