De Ford Motor Company biedt haar werknemers in Noord-Amerika een gouden handdruk indien ze ontslag nemen of met pensioen gaan. Er kunnen 41.000 personen van deze regeling profiteren, die onder meer 50.000 dollar aan cash biedt.

Ondanks de reorganisatie sinds 2006 heeft de Ford Motor Company nog steeds te veel personeel in verhouding tot de (gedaalde) autoverkopen. Dat komt onder meer omdat Ford al twaalf fabrieken gesloten heeft en er nog meer sluitingen op stapel staan voor eind 2011. De organisatie probeert nu om personeelsleden vrijwillig te laten vertrekken. Eerder dit jaar kregen zij een vergelijkbaar aanbod maar daarvan maakten slechts duizend werknemers gebruik.

Nu komen 41.000 arbeiders in aanmerking. Indien ze Ford verlaten krijgen ze 50.000 Amerikaanse dollar cash mee. Dat kan oplopen tot 70.000 dollar, als alternatief kunnen ze een 25.000 dollar-cheque voor een nieuwe auto meekrijgen. Daarnaast wordt hun basis zorgverzekering voor zes maanden betaald. Degenen die in aanmerking komen voor pensioen kunnen, afhankelijk van hun opleiding, 20.000 of 40.000 handje contantje krijgen maar moeten nog 18 maanden werken.

Tot het begin van de economische crisis was het concern veroordeeld om ontslagen werknemers – die in ‘jobpools’ terecht kwamen – voor eeuwig door te betalen. Sinds dit jaar is er een gunstiger regime met de vakbonden overeengekomen. Toch betaalt Ford al gauw een volledig jaarsalaris plus nog een jaar een deel van het loon voordat ontslagen personeel uit de salarisadministratie wordt verwijderd. Zo bezien is Ford beter af met het uitdelen van ‘gouden handdrukken’.