Volkswagen stopt definitief met de productie van de oer-Golf in Zuid-Afrika. Dat is de laatste plaats ter wereld waar de Golf I nog wordt geproduceerd.

De moeder van de compacte hatchbacks, de Volkswagen Golf I, nadert definitief het einde van z’n levenscyclus. De auto wordt nog geproduceerd en verkocht in Zuid-Afrika maar daar komt binnenkort een eind aan. Volkswagen gaat reorganiseren in Zuid-Afrika en daarom is er voor de oude, trouwe oer-Golf geen plaats meer.

De Golf I, die het levenslicht zag in 1974, is nog altijd een zeer populair model in Zuid-Afrika. In nagenoeg ongewijzigde vorm is het model te koop. Alleen het dashboard komt uit de vorige generatie Skoda Fabia. Het model heeft de naam Citi – de huidige generatie Golf staat ook in de prijslijst – en kost omgerekend zo’n 7.400 euro.

De Citi was al een vreemde eend in het Volkswagen-gamma in Zuid-Afrika, dat verder bestaat uit hedendaagse modellen. Het assortiment van de Citi is voor de zomer al uitgedund en bestaat alleen nog uit twee 1.4-motoren, met 55 en 62 pk. Welk model de Citi gaat opvolgen is nog niet bekend. Een Polo is er pas vanaf ruim omgerekend 12.000 euro en een nieuwe Golf kost ruim twee keer zoveel als de Citi.