Opel logo

General Motors verkoopt Opel niet. Na een maandenlange overnamesoap heeft het Amerikaanse concern besloten Opel toch zelf te houden. GM komt nu zo snel mogelijk met een herstructureringsplan voor het Duitse merk.

Opel blijft onderdeel van General Motors nu het concern heeft besloten de verkoop niet door te laten gaan. De omstandigheden bij GM zijn verbeterd waardoor de autobouwer nu de middelen heeft om Opel te behouden. Volgens GM is het ‘beter voor Opel’ als het merk niet wordt verkocht. Daar komt bij dat het Duitse merk zeer belangrijk is voor General Motors om voet aan de grond in Europa te houden.

In september ging het bestuur van GM nog akkoord met de definitieve verkoop aan onderdelenproducent Magna en de Russische Sberbank. Daar was een Duitse staatssteun van 4,5 miljard euro mee gemoeid. Volgens Eurocommissaris Kroes van mededinging oefende de Duitse overheid te veel druk uit om de fabrieken in eigen land te behouden.

Kroes stelde General Motors in de gelegenheid om de verkoop te heroverwegen en eventueel opnieuw kopers te zoeken. Zover komt het niet, de Amerikanen hebben besloten om het merk zelf te houden. De Duitse overheid is teleurgesteld en laat weten dat het overbruggingskrediet van 1,5 miljard euro dat eerder werd verstrekt op 30 november terug betaald moet worden. Magna zegt in een verklaring dat het bedrijf zich neerlegt bij de beslissing van General Motors.

General Motors komt nu zo snel mogelijk met een herstructureringsplan voor Opel. Dat gaat waarschijnlijk zo’n drie miljard euro kosten. Voor de werknemers in de diverse Opel-fabrieken in Duitsland, Engeland, Spanje en België breken weer onzekere tijden aan.