Toyota stopt met z’n Formule 1-activiteiten. Het Japanse merk maakte het besluit officieel bekend tijdens een persconferentie in Tokio. De economische crisis is de belangrijkste reden om de stekker uit het F1-team te trekken.

Na BMW en Honda stapt nu ook Toyota uit de Formule 1. De grootste autobouwer ter wereld heeft flink te lijden onder de crisis en maakt voor het tweede achtereenvolgende jaar verlies. De Japanners vinden de kosten van het Formule 1-team veel te hoog.

Het vertrek van Toyota hing al een tijdje in de lucht. De geldverslindende Formule 1-activiteiten stroken niet met de groene ambities van het merk. Daarnaast bleef succes uit. Ondanks het megabudget dat het team ter beschikking had lukte het niet om grote successen te boeken.

Het is tekenend dat Toyota sinds 2002, toen het merk met veel bombarie debuteerde in de F1, nooit een overwinning heeft behaald. Dit jaar eindigde het team als vijfde bij de constructeurs. Iets wat de vermoedens al eerder versterkte is dat Toyota nog geen coureurs had vastgelegd voor 2010. Jarno Trulli en Timo Glock moeten op zoek naar een ander stoeltje.