Productie Opel Insignia

De bonden, de ondernemingsraad, de werknemers van Opel en de overheid zijn boos en verward na de beslissing van GM om Opel niet te verkopen. De werknemers van de Opel-fabrieken in Groot Brittannië halen juist opgelucht adem.

Duitsland is in alle staten na de bekendmaking van General Motors om Opel niet te verkopen maar zelf te houden. De ondernemingsraad van Opel en de bonden roepen de werknemers op om te protesteren tegen het besluit van GM. Ze hopen dat de staking zal overwaaien naar andere Opel-producerende landen. De fabrieken in Groot Brittannië zijn juist blij met het besluit, zij hebben al aangegeven geen steun te betuigen aan hun Duitse collega’s. De overlevingskans van de Britse fabrieken is veel groter met GM als eigenaar.

Volgens Klaus Franz, voorzitter van de OR, betekent het besluit een directe sluitingsdreiging voor de fabrieken in Bochum, Kaiserslautern en Antwerpen. Het personeel van Opel was vorige week tot een compromis gekomen met Magna over het inleveren van 265 miljoen euro loon. Nu wordt gevreesd voor het voortbestaan van 11.000 banen.

De Duitse overheid is woedend op GM. Het banenverlies in Duitsland zal nu veel groter zijn dan wanneer Magna het merk zou overnemen. De Duitse regering had het banenverlies in het land willen beperken, juist door Magna naar voren te schuiven als ideale overnamekandidaat. Alleen dan zou Opel 4,5 miljard euro staatssteun krijgen. Duitsland werd echter door Eurocommissaris Kroes teruggefloten en GM kreeg de gelegenheid de verkoop te heroverwegen. De rest is geschiedenis.