In oktober zet de dalende trend in de autoverkopen in Nederland zich door. Afgelopen maand werd er 14,5 procent minder auto’s verkocht dan in dezelfde maand een jaar geleden. De koppositie van Toyota heeft slechts een maand geduurd, Volkswagen neemt in oktober de leiding weer over.

In oktober werden 35.805 nieuwe auto’s verkocht, een daling van 14,5 procent ten opzichte van oktober 2008. Toyota mocht zich na september officieel het bestverkochte merk van Nederland noemen, in oktober neemt Volkswagen de leidende positie weer over. Volkswagen staat over heel 2009 tot nu toe op 34.832 auto’s, bijna 200 meer dan Toyota. In het merkenoverzicht van de maand oktober staat Volkswagen bovenaan, gevolgd door Ford, Toyota, Renault en Peugeot.

Verantwoordelijk voor het succes bij Volkswagen zijn de Golf en Polo, die in het modellenklassement de eerste en tweede plaats innemen. De Ford Fiesta maakt de top 3 vol. De Toyota Prius is afgezakt naar de vijfde plaats, na de Peugeot 107 maar voor de Aygo, Suzuki Alto, Renault Twingo, Fiat Panda en Renault Scenic. Opvallend is de goede prestatie van de BMW 3-serie (plaats 16) en de Nissan Pixo (plaats 24).

Minder goed vergaat het de Peugeot 308, de verkopen van de compacte middenklasser zijn behoorlijk ingezakt, deels door de komst van de 3008. Ook de populariteit van de Citroën C5 lijkt weer op z’n retour. De verkopen van de C3 Picasso komen moeilijk op gang dus de nieuwe C3 komt in januari geen moment te vroeg. Ook bij Honda geen blije gezichten, de verkopen van de Insight blijven achter bij de verwachtingen en de populariteit van de Civic Hybrid lijkt voorbij – van de Toyota Prius worden ruim drie keer zoveel exemplaren verkocht.