Audi V8 L Quattro

De bijtelling voor youngtimers gaat waarschijnlijk van 25 naar 35 procent. Het voorstel wordt deze maand in de tweede kamer besproken. De wetswijziging waarbij de bijtelling niet over de dagwaarde maar de nieuwwaarde van zakelijk bereden youngtimers wordt berekend gaat waarschijnlijk niet door.

De tweede kamer bespreekt deze maand een voorstel om de bijtelling over youngtimers, auto’s van vijftien tot 25 jaar oud, te verhogen van 25 naar 35 procent. De bijtelling zal onveranderd over de dagwaarde worden berekend en niet over de nieuwwaarde.

De overheid wilde een wetswijziging doorvoeren voor zakelijke rijders van een youngtimer. Deze auto’s zijn interessant voor zakelijke rijders omdat de bijtelling over de dagwaarde wordt berekend en niet over de nieuwwaarde waardoor je relatief goedkoop in een luxe, oude auto kunt rijden.

Veel kleine zelfstandigen ontkomen zo aan hoge kosten. Daar wilde de overheid een eind aan maken door de bijtelling voortaan over de nieuwwaarde te heffen. Er ontstond een hevig protest van gedupeerde berijders, die door de regeling honderden euro’s meer zouden gaan betalen. Met 35 procent bijtelling is de kostenstijging veel kleiner.