Angela Merkel op de IAA

De Duitse overheid zet de deur op een kier voor onderhandelingen met GM over een eventuele staatssteun. Bondskanselier Merkel zal iets moeten doen om de 25.000 Opel-werknemers in Duitsland niet teleur te stellen.

De Duitse overheid heeft laten weten dat staatssteun aan Opel toch bespreekbaar is. De Duitsers zetten daarmee de deur voor onderhandelingen op een kier. De nieuwe regering van Merkel matigt haar toon na de harde woorden van diverse ministers na het besluit van GM om Opel niet te verkopen.

De overheid heeft weinig keus omdat de banen van duizenden werknemers op het spel staan. General Motors heeft gedreigd om Opel failliet te laten gaan als de werknemers en de overheden niet mee willen werken. Klaus Franz, de voorzitter van de OR heeft al aangegeven dat hij een onafhankelijk bestuur wil voor Opel en geen aansturing vanuit Detroit, waar het hoofdkantoor van GM gevestigd is.

De Duitse overheid geeft aan dat een eventuele staatssteun alleen verleend wordt als GM met een deugdelijk toekomstplan op tafel komt. Daarin moet in ieder geval worden beloofd dat alle Duitse fabrieken open blijven. Of het zover komt is nog maar de vraag, de vertrouwensbasis in Duitsland is weg na het plotselinge besluit van de Amerikanen.