Miljardenverlies Porsche

De Duitse autofabrikant Porsche heeft in het boekjaar 2008/2009 een miljardenverlies geleden. De belangrijkste oorzaak is de enorme daling van de waarde van Volkswagen-aandelen.

Vorig jaar deed Porsche tevergeefs een poging om het Volkswagen-concern over te nemen. Het kocht grote hoeveelheden Volkswagen-aandelen op, die toen behoorlijk aan de prijs waren. Na het nieuws dat Porsche streefde naar een meerderheidsaandeel in Volkswagen, kostte een VW-aandeel zelfs even boven de 1.000 euro.

Sindsdien is de waarde gekelderd. Voor het eerst sinds maart 2007 dook de aandelenwaarde deze week zelfs onder de 100 euro-grens. Al met al heeft het mislukte avontuur Porsche meer dan 10 miljard euro aan schuld opgeleverd. Inmiddels staat Volkswagen op het punt om Porsche over te nemen.

Laatstgenoemde heeft nu bekend gemaakt dat het over het boekjaar 2008-2009, dat eindigde op 31 juli 2009, een verlies heeft geboekt van 4,4 miljoen vóór belastingen. Dankzij het Duitse belastingregime blijft er wel een nettowinst over van 8,2 miljoen euro. Vanwege het grote verlies betaalt Porsche de aandeelhouders slechts een symbolisch bedrag van 5 eurocent aan dividend per aandeel uit.

Een consortium van Duitse banken heeft inmiddels besloten om Porsche een lening te verstrekken van 8,5 miljard euro. Daarmee kan het de bestaande schuldenlast van 10,8 miljard herfinancieren. Daarnaast verkopen de eigenaren, de families Porsche en Piëch, de tak van hun bedrijf waaronder dealers en importeurs vallen. Het golfstaatje Qatar, een nieuwe aandeelhouder, heeft inmiddels ook bijgedragen om de schuldenlast in te dammen.

De Volkswagen-groep wil nu 49,9 procent van de Porsche-aandelen in handen krijgen voor 3,9 miljard euro. Begin december belegt Volkswagen een aandeelhoudersvergadering om toestemming te krijgen voor het uitgeven van nieuwe aandelen. Deze moeten de integratie van Porsche in het concern financieren.