De autoverkopen in Europa laten in oktober een plus van 11,2 procent zien ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat is vooral te danken aan de goede cijfers in de West-Europese landen, in Oost Europa is de automarkt behoorlijk ingestort. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Acea.

De West-Europese landen noteren in oktober een plus van 16,4 procent, terwijl in Oost Europa de teller blijft steken op -36,9 procent. Dat is vooral te danken aan Hongarije, de Baltische staten en Roemenië, waar de autoverkopen met zeventig procent of meer zijn ingestort ten opzichte van oktober 2008.

Op de West-Europese markt laten de meeste landen een mooie plus zien, uiteraard met dank aan de diverse sloopregelingen. De autoverkopen in de drie grootste markten, Duitsland, Frankrijk en Italië, groeien met respectievelijk 24,1 procent, 20,4 procent en 15,7 procent. De grootste winst wordt in Engeland behaald, daar stegen de autoverkopen met 31,6 procent. Ook Spanje laat een mooi cijfer zien (+ 26,4 procent) maar komt dan ook uit een zeer diep dal. De Europese markt staat over heel 2009 nog wel in de min, met vijf procent.

Bij de automerken blijft Volkswagen marktleider maar de verkopen van het Duitse merk groeien minder hard dan de markt in oktober (+8,4 procent). Renault kende met een verkoopstijging van 37 procent een uitzondelijk goede maand en is na Volkswagen het best verkochte merk in oktober. Ford, Peugeot en Fiat maken de top 5 vol.

De grootste stijger in oktober is Nissan, dat dankzij de Pixo 56,6 procent meer auto’s verkoopt. Ook Hyundai (+31,9 procent) en Kia (+25,4 procent) hebben een goede maand achter de rug. Bij Saab (-65, 1 procent), Chrysler (-29,6 procent), Mitsubishi (-28,8 procent) en Lexus (-23,1 procent) gaat het, net als de afgelopen maanden, erg slecht met de verkoopaantallen. Ook premiummerken BMW en Jaguar moeten met veertien procent flink inleveren.