Toyota Prius 2009

De berichten zwellen aan dat Toyota volgend jaar een grote variant van de hybride Prius wil lanceren. Het ‘utility model’ zou een stationwagon, SUV of cross-over kunnen zijn.

De Japanse krant Yomiuri Shimbun rapporteert dat Toyota een grote Prius op de markt brengt. Volgens de krant gaat het om een ‘utility model’ maar verdere gegevens ontbreken. Daarmee kunnen verschillende modellen bedoeld worden: een SUV, een stationwagon of een cross-over.

Wel bekend is dat deze ‘verlengde’ Prius uitgerust wordt met lithium-ion accu’s. Tot op heden zijn de Prius-modellen voorzien van nikkel-metaalhybride batterijen. Toyota heeft altijd gezegd dat de sterkere lithium-ion accu’s eerst voldoende ontwikkeld moeten zijn voor het merk ze toepast. Het lijkt er dus op dat de autobouwer hiermee goede voortgang maakt.

Volgens Yomiuri verschijnt de grote Prius eerst op de Japanse markt. Dat zou volgend jaar al moeten gebeuren. Als prijsindicatie geeft de krant 22.000 Amerikaanse dollar op, omgerekend bijna 15.000 euro. Dat zou een stuk goedkoper zijn dan de huidige Prius.

Eerder al werd onthuld dat er een Toyota Prius coupé in de planning staat. Met de toenemende berichten over nieuwe varianten neemt ook de verwachting toe dat Prius als apart merk wordt gelanceerd.