Autodemontage

De vervuilende motoren uit de auto’s die worden ingeleverd voor de sloopregeling worden doorverkocht en hergebruikt. Dat blijkt uit een documentaire van het VPRO-programma Goudzoekers.

Het programma Goudzoekers ging op bezoek bij autodemontagebedrijven en kwam tot een bijzondere ontdekking. Het meest vervuilende deel van de auto wordt niet gedemonteerd maar hergebruikt. Er staat nergens in de wet dat dit verboden is en dus verkopen demontagebedrijven de motoren gewoon door.

Deze motoren kunnen weer worden ingebouwd in andere auto’s. Ook andere ‘losse’ onderdelen worden vaak doorverkocht maar dat levert weinig schade op aan het milieu. Het doel van de sloopregeling was om oude, vervuilende auto’s van de weg te halen maar dat wordt dus voor een groot deel tenietgedaan door het meest vervuilende onderdeel – de motor – opnieuw te gebruiken.

Met deze constatering dreigt de sloopregeling in Nederland uit te lopen op een fiasco. Het andere doel was om de verkopen van nieuwe auto’s te stimuleren maar het grootste gedeelte van de sloopauto’s wordt ingeruild voor een gebruikte auto. In tegenstelling tot andere landen in Europa daalt het aantal verkochte nieuwe auto’s in Nederland nog steeds.