Toyota Prius

Eigenaren van hybride-auto’s voelen zich benadeeld door de overheid. Zij krijgen vanaf 1 januari vrijstelling van wegenbelasting omdat ze in een schone auto rijden maar wanneer de kilometerheffing wordt ingevoerd vervalt die vrijstelling weer.

Het AD meldt dat er afgelopen dagen veel reacties bij de krant zijn binnengekomen van boze hybriderijders. Zij voelen zich bekocht door de overheid. Eigenaren van auto’s die minder dan 110 g/km CO2 uitstoten betalen vanaf volgend jaar geen wegenbelasting meer. Als straks de kilometerheffing wordt ingevoerd vervalt een deel van dat voordeel weer.

Voor veel mensen was de vrijstelling aanleiding om een zuinige auto te kopen. Niet alleen de hybride-modellen van Toyota en Honda vallen onder deze regeling, ook kleine autootjes als de Citroën C1 en Suzuki Alto profiteren hiervan.

Veel mensen voelen zich bekocht door de overheid. Ze gaan straks tot honderden euro’s per jaar meer betalen, afhankelijk van het aantal gereden kilometers. Toch betalen ze minder dan bezitters van vervuilende auto’s. Uit de vele reacties die het AD ontving blijkt dat dit voor veel ‘groene’ rijders niet genoeg is.