Het vergeten Italiaanse sportautomerk De Tomaso staat aan de vooravond van een nieuwe start. Voormalig Lancia-baas Gian Mario Rossignolo kocht de merkrechten en heeft grootse plannen.

De Tomaso moet in 2011 weer helemaal terug zijn. Het Italiaanse sportautomerk presenteert in dat jaar een nieuw model. Dat zal een crossover zijn met een geavanceerde aluminium body. Later volgen er nog twee modellen, een coupé en een sportieve luxesedan.

Oud Lancia-baas Gian Mario Rossignolo – die de respectabele leeftijd van 79 heeft bereikt – kocht niet alleen de rechten van De Tomaso maar ook een Pininfarina-fabriek nabij Turijn. Daar moeten in de toekomst de modellen van De Tomaso van de band gaan lopen. Rossignolo wil van de drie modellen gezamenlijk 8.000 stuks per jaar bouwen – 2.000 coupés, 3.000 crossovers en 3.000 sedans.

De Tomaso ging in 2005 failliet na problemen bij MG-Rover. Dat was de belangrijkste investeerder van het kwakkelende merk. Begin deze eeuw produceerde het sportautomerk nog slechts een model, de Guara (eerste foto). Het meest bekende model van De Tomaso is de Pantera (tweede foto), die in 1970 werd geïntroduceerd.