Citroën XM

De Tweede Kamer heeft gisteren definitief ingestemd met een verhoging van de bijtelling voor youngtimers. Leaserijders met een auto van vijftien jaar en ouder betalen straks 35 procent bijtelling over de dagwaarde in plaats van 25 procent.

Leaserijders met een youngtimer gaan vanaf volgend jaar meer bijtelling betalen. Nu wordt 25 procent bijtelling over de dagwaarde geheven, straks wordt dat 35 procent. De Tweede Kamer heeft gisteren definitief ingestemd met het voorstel.

De verhoging van de bijtelling vervangt het eerdere plan van het kabinet om de bijtelling voortaan over de nieuwwaarde te berekenen en niet langer over de dagwaarde. Dat zou voor de bestuurders van dit soort auto’s een enorme lastenverhoging betekenen, omdat het vaak om grote modellen met een hoge nieuwprijs gaat.

Het oude voorstel leverde veel protest op leaserijders met een youngtimer. Zij rijden nu relatief goedkoop in een luxe en grote auto. Als het voorstel was doorgegaan dan zouden ze honderden euro’s per jaar meer gaan betalen. Het protest heeft nu z’n vruchten afgeworpen.