Renault R28 - Formule 1 2008

Het Formule 1-team van Renault heeft twee jaar voorwaardelijke schorsing gekregen voor het opzettelijk laten crashen van teamlid Nelson Piquet junior. De verantwoordelijken, beiden inmiddels ontslagen, kregen onvoorwaardelijke straffen.

Vandaag verhoorde de World Motor Sport Council onder meer de betrokken coureurs Piquet en teamgenoot Fernando Alonso. Nadat Alonso, tijdens de Grand Prix 2008 in Singapore, een pitstop gemaakt had, kreeg Piquet van de teamleiding de gedetailleerde opdracht zijn auto opzettelijk te laten crashen. Dankzij de daarna ingezette safety car wist Alonso zijn achterstand in te halen en won zodoende de wedstrijd.

Verschillende straffen hingen Renault boven het hoofd: schorsing, puntaftrek, een forse boete en zelfs uitsluiting van de F1. Het team krijgt echter slechts twee jaar voorwaardelijke schorsing omdat ze de verantwoordelijken al heeft ontslagen.

Deze twee, technisch directeur Pat Symonds en teamleider Flavio Briatore, kregen wel forse straffen van de Council. Symonds wordt voor vijf jaar geweerd uit de F1, Briatore zelfs levenslang. Piquet junior – die overigens niet langer voor Renault rijdt – verkreeg immuniteit in ruil voor zijn getuigenis. Er is geen bewijs dat Alonso op de hoogte was van de opzet van Piquet’s crash.

De World Motor Sport Council noemde de wedstrijdvervalsing ‘van een ongeëvenaarde ernst’: “Niet alleen de integriteit van de sport was in het geding maar het team bracht ook de levens van toeschouwers, officials, andere coureurs en niet in de laatste plaats dat van Nelsinho Piquet in gevaar.” Het ING Renault F1 Team heeft inmiddels verklaard de uitspraak te aanvaarden.