Het Renault F1-team mag mild gestraft zijn voor Crashgate, de financiële gevolgen zijn groot. Nadat eerder deze week de Spaanse verzekeraar Mutua Madrilena haar sponsorcontract per direct opzegde, heeft hoofdsponsor ING gisteravond de stekker eruit getrokken.

In een persbericht stelt de bank ‘zeer teleurgesteld te zijn’ in het team vanwege de wedstrijdvervalsing – een opzettelijke crash van Nelson Piquet junior om teamgenoot Fernando Alonso te laten winnen. Om deze reden wil ING niet langer verbonden zijn aan het Renault-team. ING stopt als hoofdsponsor én als titelsponsor van Grands Prix.

Hoewel geen exacte cijfers bekend zijn, wordt aangenomen dat ING jaarlijks voor 40 miljoen euro in het Formule 1-team stopte. Overigens is het verlies voor Renault te overzien; de bank had al in februari laten weten dat de sponsoring eind dit seizoen zou aflopen in verband met de financiële crisis.

Inmiddels is bekend dat technisch directeur Bob Bell tot het eind van het seizoen voormalig teamleider Flavio Briattore vervangt. Laatstgenoemde is vanwege Crashgate voor het leven verbannen uit de F1. Het team is twee jaar voorwaardelijk geschorst.