Politieauto

De Christenunie wil dat de hoogte van boetes wordt bepaald naar het inkomen van de overtreder. Dat staat in de notitie veiligheid en criminaliteit die de partij woensdag presenteerde.

De hoogte van boetes moet inkomensafhankelijk worden. Dat staat in een voorstel van de Christenunie dat gisteren werd gepresenteerd. Zo wordt elke overtreder naar verhouding even hard geraakt. Dat betekent dat een simpele overtreding duizenden euro’s kan gaan kosten voor de allerrijksten.

De Christenunie wil een opbouw in boete-eenheden. De grootte van de boete-eenheid wordt bepaald door het inkomen en het aantal boete-eenheden dat moet worden afgerekend is afhankelijk van de ernst van de (verkeers-)overtreding.

Via een dergelijk boetesysteem wordt iedereen naar ratio beboet. Overtreders met een modaal inkomen blijven in het voorstel van de Christenunie ongeveer evenveel betalen voor overtredingen. Een dergelijk systeem bestaat al in Finland, waar regelmatig vermogende snelheidsduivels het nieuws halen na het ontvangen van een enorme boete.