Nadat de Volkswagen Polo eerder verkozen werd tot Europees Auto van het Jaar 2010, is het model nu ook uitgeroepen tot 2010 World Car of the Year. Het Volkswagen-concern kan ook met prijzen voor de Audi R8 en de BlueMotion-technologie naar huis terugkeren.

De Volkswagen Polo is World Car of the Year 2010. Dat werd gisteren bekendgemaakt op de autoshow van New York. De eindstrijd ging tussen de Polo, de Mercedes-Benz E-klasse en de Toyota Prius. De 59 juryleden, professionals uit de hele wereld, kenden punten toe op criteria als prestaties, waarde, veiligheid, milieu, belang voor de markt en aantrekkelijkheid. Uiteindelijk ging de compacte VW er met de bokaal vandoor.

De jury roemt onder meer de Polo’s ‘stijlvolle uiterlijk’, de rij-eigenschappen, betrouwbaarheid en kwaliteit. Andere plussen zijn de veiligheid en zitpositie. Daarnaast is het model consistent een best-seller. Al met al ‘one brilliant supermini’, zoals de jury het samenvat. Overigens was vorig jaar grote broer Golf wereldauto van het jaar.

De 2010 World Green Car-onderscheiding gaat ook al naar Volkswagen, vanwege diens BlueMotion-technologie. De specialistische jury is van mening dat, om efficiëntie te bereiken, een auto helemaal geen elektromotor en zwaar batterijpakket nodig heeft. “Gebaseerd op Volkswagens common-rail diesel behoren de BlueMotion-modellen tot de meest zuinige auto’s op de markt.” De BlueMotion-familie bestaat uit de Golf, Passat en Polo.

En daar houdt het prijzenfeest nog niet op voor het Duitse autoconcern, want de Audi R8 V10 krijgt de titel World Performance Car of the Year 2010. De jury spreekt van ‘een straatauto die de opwinding waarmaakt van de originele R8 LMP1 die de Le Mans-serie domineerde’. De World Design Car of the Year-onderscheiding blijft in de Verenigde Staten. In deze categorie valt de Chevrolet Camaro in de prijzen, de auto ‘die op zijn erfenis leunt maar dan op een kunstige, moderne wijze’.