Koenigsegg logo

Sportautobouwer Koenigsegg geeft de Zweedse overheid de schuld van de mislukte Saab-overname. Volgens de kleine fabrikant treuzelde de overheid te veel met het goedkeuren van de leengaranties.

Lang zag het ernaar uit dat de kleine Zweedse sportautobouwer Koenigsegg landgenoot Saab zou overnemen van General Motors. In augustus vorig jaar tekende het bedrijf een voorlopige overeenkomst maar drie maanden later trok Koenigsegg zich plotseling terug. Dat is de schuld van de Zweedse overheid, zegt eigenaar Christian von Koenigsegg nu.

De Zweedse overheid beloofde voor miljoenen euro’s aan leengaranties maar een goedkeuring van het parlement bleef uit. Zonder staatssteun kon de overname niet doorgaan. Tegen Nu Zakelijk zegt de topman: “Op een gegeven moment was het echt genoeg voor ons. Elke maand dat het langer duurde betekende miljoenen extra investeren.” Hij doelde daarmee op de nagenoeg stilliggende activiteiten bij Saab op dat moment.

Koenigsegg geloofde in het businessplan voor Saab, waarin het bedrijf inmiddels 10 miljoen euro had geïnvesteerd. Dat geld is de sportautobouwer nu kwijt maar het is niet helemaal voor niets geweest. Spyker, dat Saab uiteindelijk redde van de ondergang, heeft het plan van Koenigsegg voor een groot deel overgenomen.