De Ford Fiësta mag zich de best verkochte auto van Europa noemen in het eerste kwartaal van 2010. Dat blijkt uit cijfers van dataleverancier Jato.

De Ford Fiësta heeft de Volkswagen Golf ingehaald als best verkochte auto van Europa. De compacte Ford dankt z’n succes aan de sloopregelingen in Groot Brittannië en Italië. In maart verkocht Ford 87 procent meer Fiesta’s dan vorig jaar in Italië – de tweede grootste markt van Europa. Meer dan de helft daarvan is uitgerust met LPG-installatie. Die brandstof wordt door de Italiaanse overheid fiscaal gestimuleerd.

In het eerste kwartaal van 2010 steeg de verkoop van Fiësta met 21,7 procent, terwijl afzet van de Golf met ‘slechts’ 10,4 procent toenam. In totaal vonden 140.000 Fiësta’s een nieuwe eigenaar in Europa, tegen 135.000 Volkswagens Golf. Overigens is Volkswagen nog altijd het best verkochte merk in Europa, volgens cijfers van brancheorganisatie Acea.

De Volkswagen Polo, Peugeot 207 en Fiat Punto maken de top 5 van best verkochte auto’s in Europa vol. De verwachting is dat dit lijstje er in de komende maanden wel eens heel anders uit zou kunnen zien. Fiat wist vorig jaar maximaal te profiteren van de sloopregeling in Duitsland maar krijgt daarvoor nu de rekening. De verkoop van zowel de Panda als Punto zakte in dat land in maart met meer dan tachtig procent in.