Sloopregeling ten einde

Woensdag om 17.00 is de sloopregeling in Nederland definitief gestopt. In totaal is er 81.000 keer gebruik gemaakt van de regeling.

Het potje van 80 miljoen euro voor de sloopregeling in Nederland is op. Woensdag om 17.00 sloot het aanvraagloket definitief, er komt geen vervolg. In bijna een jaar tijd maakten 81.000 mensen gebruik van de regeling.

Negentig procent van de ingeleverde auto’s is vijftien jaar of ouder. Van de autokopers die gebruik maakten van de regeling kocht 29 procent een nieuwe auto ervoor in de plaats. De overige 71 procent stapte in een jonge occasion. Opvallend is dat twaalf procent van de ingeleverde auto’s een diesel is, terwijl slechts drie procent van de ‘nieuwe’ auto’s is uitgerust met een zelfontbrander.

85 procent van het gewicht van de sloopauto wordt gerecycled. Bij 80.000 ingeleverde auto’s gaat het dan om 50 miljoen kilogram metaal, 2,4 miljoen kilogram banden en veertien tankwagens vol met oude olie. Het Ministerie van Vrom verwacht geen grote terugval in de verkoop van auto’s na het stopzetten van de sloopregeling, zoals bijvoorbeeld in Duitsland het geval is. Door de lage subsidies in Nederland is het effect van de sloopregeling niet zo hevig als in veel andere landen.