Luxe autos in trek

Nu steeds meer autofabrikanten hun financiële resultaten over het eerste halfjaar vrijgeven, lijkt zich voorzichtig een trend af te tekenen van toenemende winsten. Vooral merken met luxe modellen profiteren.

Na de crisisjaren 2008 en 2009 komt de zon weer op in autoland. Over het eerste halfjaar van 2010 rapporteert het merendeel van de autoproducenten winst en afgenomen schulden. Sommige merken boeken zelfs recordresultaten.

De Ford Motor Company, bijvoorbeeld, boekte in het tweede kwartaal de hoogste winst in 6 jaar tijd. Over de eerste 6 maanden bedraagt de winst (na belastingen) 4,5 miljard dollar, het equivalent van 3,45 miljard euro. In de eerste helft van 2009 leed Ford nog een verlies van 2,4 miljard dollar. Ook met de andere twee grote autobouwers uit Detroit, Chrysler en General Motors, gaat het weer de goede kant op. President Obama, deze week op bezoek in de ‘Motor City’, ziet het financiële herstel als het resultaat van zijn reddingsplan.

Er worden inderdaad weer meer auto’s verkocht in Noord-Amerika. Maar autofabrikanten behalen vooral winst op de nog steeds groeiende automarkt in China en andere Aziatische landen. Daarvan profiteren vooral merken die luxe auto’s op de markt brengen, bijvoorbeeld Mercedes-Benz, BMW en Audi. Het aantal verkochte Mercedessen (wereldwijd) steeg in het laatste kwartaal met liefst 24 procent naar 314.400 stuks.

Evengoed boeken andere fabrikanten ook prima resultaten. Zoals Renault, die tegenover het verlies van 2,73 miljard euro een jaar eerder een netto winst van 780 miljoen euro noteert, behaald in het eerste halfjaar van 2010. Daarnaast heeft de Franse autobouwer de schulden met 21 procent teruggebracht. Andere positieve cijfers komen van PSA Peugeot-Citroën, de Volkswagen Groep, Kia en Hyundai, Nissan en Honda. Slechts weinig merken rapporteren nog rode cijfers; Mazda is zo’n uitzondering.

De vraag is nu natuurlijk: Blijft de positieve trend aanhouden? Een enkeling in de industrie denkt van wel. Maar de meerderheid van de producenten houdt nog steeds rekening met een onzekere markt en terugvallende economie. Afbetaling van schulden en opbouw van vermogen blijven ook in de tweede helft van het jaar een prioriteit.

Zie ook wat onze columnist Wim Oude Weernink over dit onderwerp schrijft.