In een interview met het Britse tijdschrift Auto Express bevestigt Saab-topman Victor Muller dat het merk een samenwerking aangaat met BMW. Gezamenlijk ontwerpen ze een sportief platform voor de compacte Saab 9-2.

De eerdere geruchten zijn waar: Saab heeft BMW uitgekozen als samenwerkingspartner. Dat bevestigt de CEO van Saab Spyker, Victor Muller, in een interview dat hij tijdens het recente Saab Festival had met Auto Express. In het vraaggesprek geeft Muller ook de details van de samenwerking prijs.

Saab zal meedoen met het project waarbij BMW en PSA Peugeot Citroën gezamenlijk een compact chassis ontwerpen voor een voorwielaangedreven auto. Eerder gaf BMW te kennen dat het dit platform zal gebruiken voor de volgende generatie Mini en voor een versie van de nieuwe 1-serie. Aangezien Saab vanouds geassocieerd wordt met sportiviteit en voorwielaandrijving past dit chassis uitstekend bij het merk.

Ontwerper Jason Castriota heeft inmiddels al een aantal – nog niet vrijgegeven – schetsen gemaakt van de compacte Saab 9-2. De designer is uitgegaan van de wensen van de internet-lobby gemeenschap Saab 91 Support Group. Dat schept verwachtingen. De groep streeft doelstellingen na als ‘de eerste auto met echte aeronautische instrumenten’ en ‘de eerste auto die computerprogramma’s kan uitvoeren’.

Muller verwacht dat de 9-2 een ‘halo model’ wordt: met kwaliteiten die consumenten met andere ogen naar de bestaande Saabs doen kijken. “Saab had deze sector ooit in zijn zak. We moeten deze opnieuw claimen.”