Toyota Prius plug-in

De stichting Autobelangen is een petitie gestart tegen de mogelijke afschaffing van vrijstelling van wegenbelasting voor zuinige auto’s. De organisatie pleit ervoor dat bestaande bezitters niet gedupeerd worden door een eventuele wijziging in de wet.

Eerder deze week werd bekend dat de overheid mogelijk de regeling voor vrijstelling van motorrijtuigenbelasting aanpast. Nu is het zo dat bezitters van schone auto’s geen wegenbelasting en BPM betalen en bij zakelijk gebruik slechts veertien procent bijtellen.

De Stichting Autobelangen start nu een petitie om deze mogelijke wijziging tegen te gaan. Ze wil dat huidige bezitters van een ‘schone’ auto niet gedupeerd worden door eventuele maatregelen. “Wij zullen de overheid duidelijk maken dat het onterecht is om bestaande rechten van automobilisten te schenden. Daarom bieden wij een petitie aan de Tweede Kamer aan om dit te voorkomen”, aldus de stichting.

Autobelangen, die eerder strengere regels rondom de bijtelling van youngtimers terug wist te draaien, erkent dat het huidige systeem onhoudbaar is voor de overheid. De populariteit van ‘belastingvrije auto’s’ neemt enorm toe en daarmee ook het aanbod waardoor de overheid veel geld misloopt. De petitie is er dan ook op gericht om bestaande bezitters te beschermen en niet om een wijziging in de wet tegen te houden.