Het 75-jarige merk Jaguar pakt uit op het Pebble Beach Concours, dat dit weekend plaatsvindt. De Amerikaanse uitvoering van de XKR 75 – de XKR 175 – zal zij aan zij staan naast de XJ 75 Platinum Concept. Verder brengt het Britse merk nog twee limited editions uit van de XF.

Jaguar trakteert ons op de XJ 75 Platinum conceptcar. De eenmalige uitvoering van de nieuwe XJ is bovenal een voorbeeld hoe dit model naar eigen smaak kan worden geïndividualiseerd. De platina-look, verkregen door zwarte en witte luxe materialen te combineren, benadrukt de lijnvoering zodanig dat de sportiviteit, proporties en aanwezigheid van de XJ nog duidelijker uitkomen. Het zou zomaar eens de voorbode kunnen zijn van de te verwachten XJR supersedan.

De Jaguar XJ 75 Platinum Concept is voorzien van een vijfliter V8-motor met compressor en directe injectie, waaruit 470 pk vermogen en 575 Nm koppel geperst kan worden. De voorkant van de conceptcar hangt laag boven de grond. De glanzend chromen afwerking heeft plaatsgemaakt voor elementen in donker chroom en in glanzend zwart. Ook de 22 inch wielen zijn zwart en daarnaast voorzien van een contrasterend geborstelde finish.

In het interieur vind je daarnaast accenten die licht van kleur zijn, zoals de parelmoer-witte ventilatie afwerking. De bekleding is van suede en andere leersoorten. Het dashboard heeft een ‘Britse flair’, de klok bijvoorbeeld is ontworpen in samenwerking met horlogemaker Bremont. Natuurlijk ontbreekt een surround sound system niet; we hebben het hier over een 1.200 Watt-exemplaar van Bowers & Wilkins met 15 kanalen over niet minder dan twintig speakers.

De conceptcar wordt gepresenteerd op het Pebble Beach festival, dat dit weekend plaatsvindt in Californië. Het Britse merk onthult daar ook de XKR 175 Coupé, de Noord-Amerikaanse evenknie van de voor Europa bestemde Jaguar XKR 75. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Jaguar verschijnen ook twee speciale versies van de XF.

De eerste, de XF 275 Pace is een diesel-uitvoering van de XF met 275 pk. Deze extra sportief uitgevoerde limited edition komt op de markt voor 86.300 euro. Nederland krijgt 15 exemplaren. De XF Grace is een bijzonder luxe XF, met verwarmd stuurwiel en een Bowers & Wilkins audiosysteem. 10 stuks komen in onze vaderlandse showrooms te staanvoor 88.700 euro. De jarige trakteert, want kopers zijn met de Pace & Grace-edities duizenden euro’s goedkoper uit ten opzichte van de reguliere Jaguars XF.