De Mercedes-Benz B-klasse, die volgend jaar vervangen wordt door de tweede generatie, gaat een nieuw leven tegemoet. Mercedes’ Chinese partner BYD zal de eerste generatie als elektrische auto op de Chinese markt brengen.

Er is zicht op het eerste product van de joint-venture tussen Daimler, het moederbedrijf van Mercedes, en BYD. De Chinese partner zal het platform van de huidige Mercedes B-klasse gaan gebruiken voor het vervaardigen van een volledig elektrisch aangedreven auto. De buiten- en binnenkant van de auto gaan er heel ander uitzien en het uiteindelijke model wordt onder een nog onbekend merk uitgebracht.

Het B-klasse platform is uitermate geschikt voor een elektrische aandrijflijn omdat het een dubbele, vlakke vloer heeft. Behalve de elektromotor kan BYD hier ook de accupakketten kwijt. De ‘sandwich’ vloer was hier oorspronkelijk voor bedoeld maar een elektrische Mercedes B-klasse is tot op heden nooit verschenen. Wel heeft Mercedes de B-klasse F-Cell op waterstof gelanceerd; hiervan zal vanaf volgend jaar een kleine testvloot in Europa en de Verenigde Staten gaan rondrijden.

Het BYD-model komt alleen op de Chinese markt uit, vanaf 2013. De Chinese overheid heeft vooraf al 100.000 exemplaren besteld. De auto wordt voorzien van lithium-ijzerfosfaat (‘Lithium Ferro’) batterijen. Die zorgen voor een actieradius van circa 300 kilometer alvorens de accu’s opgeladen moeten worden. De elektrische motor zal de voorwielen aandrijven.