Kia Cee

De aanschafprijs van nieuwe auto’s in Nederland ligt zes procent lager dan vorig jaar. Dat meldt vakblad Automotive op basis van RDC-cijfers.

De gemiddelde prijs van nieuwe auto’s in Nederland is dit jaar met zes procent gedaald ten opzichte van 2009. Dat komt niet omdat auto’s goedkoper zijn geworden maar omdat Nederlanders steeds goedkopere auto’s aanschaffen.

De gemiddelde aanschafprijs van nieuwe auto’s is onder de 22.000 euro-grens gedoken. Particulieren rekenden in het eerste halfjaar van 2010 gemiddeld 17.984 euro af voor hun auto. Auto’s die zakelijk worden gereden kosten gemiddeld 27.736 euro. Overigens ligt de daadwerkelijke aanschafprijs hoger, het RDC kijkt alleen naar de modellen en gaat dan uit van de basisuitvoering.

Tot 2007 was er nog een stijgende lijn te zien in de gemiddelde autoprijzen. Op het hoogtepunt lag het gemiddelde op 25.294 euro. Daarna gooiden de hoge brandstofprijzen, het milieubewustzijn, fiscale stimuleringsmaatregelen en later de crisis roet in het eten. Ook de opkomst van ‘budgetmerken’ als Kia en Dacia speelt mee. In de verkoop top 10 van nieuwe auto’s over het eerste half jaar staan slechts twee modellen die niet in het goedkoopste A- en B-segment vallen.