Peking

Negen dagen lang heeft er in China onophoudelijk een file van zo’n honderd kilometer gestaan. Inmiddels zou de file zijn opgelost maar de autoriteiten in het land sluiten nieuwe problemen niet uit.

Een paar uur stilstaan op de A1 is niets vergeleken bij de file die de afgelopen week in China ontstond. Een honderd kilometer lange file, op de snelweg tussen Peking en Tibet, duurde maar liefst negen dagen.

De file ontstond door wegwerkzaamheden en een plotselinge toename van het vrachtverkeer. Dagenlang stonden automobilisten vast. Bewoners langs de weg maakten handig van de situatie gebruik door tegen woekerprijzen maaltijden aan te bieden. Zo’n 400 politieagenten probeerden de orde te handhaven.

De problemen stapelden zich verder op doordat veel auto’s oververhit raakten en niet meer verder konden rijden. Inmiddels rijdt de boel weer maar de plaatselijke overheid verwacht de komende weken meer problemen. Omrijden kan alleen over de dure tolweg maar dat kunnen of willen veel Chinezen niet betalen.