Binnen drie jaar komt Rolls-Royce met drie nieuwe carrosserievarianten van de Ghost. Na een verlengde Ghost, een coupé en cabriolet kunnen nog extra varianten met groenere aandrijflijnen volgen. Maar alleen als de klant erom vraagt.

De compacte Rolls-Royce Ghost krijgt een grote broer. Deze verlengde Ghost is al diverse keren gespot door spionagefotografen. Het merk bevestigt aan het Britse magazine Autocar dat de ‘long wheelbase version (‘LWB’) het eerst op de markt komt. Daarna volgen de tweedeursmodellen, een coupé en een cabriolet. De volgorde van verschijning is nog niet bepaald maar ze moeten allebei uiterlijk in 2013 in de showroom staan. Ze zullen niet voorafgegaan worden door conceptcars.

De verlengde Ghost is circa 15 centimeter langer dan het huidige model (foto’s hiernaast). De extra lengte wordt toegevoegd na de B-stijl. Met andere woorden, het zijn de achterpassagiers die profiteren van meer ruimte. Het dak en de deuren van de Ghost LWB worden hiervoor passend gemaakt. De motorisering en transmissie blijven gelijk aan die van het compacte broertje. Het ligt voor de hand dat de verlengde Ghost het goed zal doen in opkomende markten zoals China.

Volgend jaar onderzoekt Rolls-Royce of er vraag is naar meer milieuvriendelijke aandrijflijnen. De komst van bijvoorbeeld hybride modellen zal uiteindelijk afhangen van de klanten. “Onze klanten verwachten niet vooraan te staan bij technologische innovatie”, zegt CEO Torsten Müller-Ötvös tegen Autocar. “De modellen moeten eerder lang meegaan omdat ze iconen zijn,” zo legt hij de prioriteiten van het merk uit.

Natuurlijk kan het Britse merk zich veroorloven om door te blijven rijden met vervuilende aandrijflijnen. De steeds strengere CO2-normen worden immers opgelegd per autoconcern. Als onderdeel van de BMW Groep wordt de uitstoot door Rolls-Royce-modellen aanzienlijk gecompenseerd door de vele schone BMW’s met EfficientDynamics en de Mini-modellen.