In het afgelopen jaar heeft China de Verenigde Staten ruim ingehaald met autoverkopen. Het Aziatische land vormt nu de grootste automarkt ter wereld. De stijging van 45 procent (2009) zal dit jaar niet meer worden gehaald maar de Chinese markt blijft wel groeien.

De officiële cijfers van de China Association of Automobile Manufacturers verschijnen pas deze week, maar het officiële persbureau Xinhua onthult alvast dat China inmiddels de grootste automarkt ter wereld is. Er zijn in 2009 meer dan 13,5 miljoen auto’s verkocht. Dit cijfer is echter inclusief de ongeveer 650.000 vrachtwagens die werden aangeschaft. Toch is het boven alle verwachting; de overheid plande 10 miljoen autoverkopen.

Tot 2009 vormden de Verenigde Staten de grootste automarkt in de wereld. Maar in het crisisjaar 2009 vielen de verkopen daar terug naar het laagste niveau in 27 jaar. Het eindsaldo van verkochte auto’s en ‘light trucks’ zoals pick-ups blijft er steken op 10,4 miljoen stuks.

In China leven steeds meer mensen in welvaart. Iemand met een modaal salaris is in staat een auto aan te schaffen. Daarnaast verstrekte de Chinese overheid in 2009 flinke subsidies om auto’s betaalbaar te maken. Ook in 2010 voert de overheid een stimuleringsbeleid maar dit is wel afgezwakt. De verwachting is nu dat de Chinese automarkt in 2010 met 10 procent zal groeien – tegen 45 procent in het afgelopen jaar.

De buitenlandse automerken profiteerden mee van de expansieve groei in China. De verkopen aldaar van General Motors stegen met liefst 66,9 procent tot 1,83 miljoen stuks (inclusief trucks en bestelwagens). Volkswagen volgt met 1,4 miljoen auto’s, een stijging van 36,7 procent. Ook Hyundai/Kia, Nissan, Toyota en Ford profiteerden door hun verkopen op de Chinese markt te vergroten. Onder de binnenlandse fabrikanten voert de Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) de lijst aan met 2,4 miljoen verkochte auto’s.