Toyota logo

Het gaspedaal-drama van Toyota speelt al jaren. In maart 2007 kwamen de eerste meldingen binnen over gaspedalen die blijven hangen.

Het betrouwbare imago van Toyota loopt een flinke deuk op met gaspedaal-drama dat zich op dit moment afspeelt. Automotive News meldt nu dat het probleem al veel langer speelt. Al in maart 2007 kwamen de eerste meldingen in de V.S. binnen bij Toyota over haperende gaspedalen.

In december 2008 kwamen de eerste gevallen uit Europa naar boven. Aygo en Yaris-modellen hadden in sommige gevallen last van een gaspedaal dat niet terugkeert in de oorspronkelijke positie na het loslaten ervan. Toyota heeft daarop het productieproces aangepast in Europa maar niet in de Verenigde Staten. Alle auto’s die na augustus 2009 in Europa zijn geproduceerd zouden geen last meer moeten krijgen van het probleem.

Toyota heeft verkeerde materialen gebruikt bij de montage van het gaspedaal. Hierdoor treedt slijtage op die kan leiden tot het blijven hangen van het pedaal. Nu stapelen de problemen zich op en moet het merk wereldwijd miljoenen auto’s terugroepen. In Amerika staat de teller op ruim vijf miljoen en in Europa gaat het vermoedelijk om twee miljoen exemplaren. Het merk legde in de V.S. de productie en verkoop van acht modellen, die meer dan vijftig procent van de totale verkoop uitmaken, stil om het probleem op te lossen.