Lotus Esprit Turbo 1980-1987

Lotus introduceert de komende jaren minimaal vier nieuwe modellen waarmee het Britse automerk zich in het premium sportauto-segment wil begeven. Naar verwachting zijn op de Autosalon van Parijs al vier conceptcars zien. Daarnaast wordt een compacte stadsauto verwacht.

Lotus heeft groeiplannen. Flinke groeiplannen. Produceert het merk nu jaarlijks ruim tweeduizend auto’s, over een aantal jaren moeten dat er zes- tot achtduizend zijn. Daarmee moet het merk winstgevender worden. De sportautobouwer schuwt daarbij geen risico’s: het verlaat het gedachtengoed van oprichter Colin Chapman (compacte, lichtgewicht auto’s die snel en wendbaar zijn) ten gunste van premium sportauto’s zoals we die kennen van Porsche en Aston Martin. Dat betekent ook dat de weg van de succesvolle Elise- en daarop gebaseerde Exige-modellen wordt verlaten.

Volgens het Britse tijdschrift Autoexpress worden op de Autosalon van Parijs in oktober al vier conceptcars getoond die een idee moeten geven van wat we kunnen verwachten. Onder de vier zitten twee Gran Turismo’s met een motor voorin plus een nieuwe roadster. Het vierde studiemodel is de opvolger van de Lotus Esprit, de sportcoupé die tussen 1976 en 2004 werd geproduceerd. De ’200 miles per hour’ opvolger moet een concurrent worden van de Porsche 911, de Ferrari 458 Italia en de McLaren MP4-12C. Het chassis en de ophanging van de Evora zijn geschikt voor de nieuweling.

Lotus zal op de Autosalon het nieuwe vijfjarenplan toelichten. Dan moet ook duidelijk worden of we nog een Exige met V6-motor – recent vastgelegd door spionagefotografen – kunnen verwachten. Dankzij krantenartikelen uit Maleisië is wel duidelijk dat Lotus naast de sportwagens ook een compacte stadsauto zal introduceren. Net als de Aston Martin Cygnet komt Lotus met een gerestyled autootje van een externe leverancier. Het zal een model zijn van moederbedrijf Proton, de fabrikant uit Maleisië. Binnen 2 jaar moet de compacte hatchback op de Europese markt verschijnen. De auto zal een motorinhoud hebben van hooguit 1,5 liter.