Mini Clubman 2010

Spionagefotografen hebben een Mini gespot, beplakt met stickers ‘Hybrid Drive’. Dit doet de geruchten toenemen dat moederbedrijf BMW onderzoek doet naar de mogelijkheden om ook deze felle hatchback uit te rusten met groene technologie. Gelukkig lijkt het er niet op dat de prestaties het moeten ontgelden.

Op het internet circuleren verschillende foto’s van een Mini Clubman S, gemaakt door fotografen van de website Motor Authority. Op de deuren van de verlengde Mini zijn stickers te zien met de woorden ‘Hybrid Drive’. Hoewel altijd rekening gehouden moet worden met misleiding, ligt het voor de hand te concluderen dat Mini praktijktests uitvoert met een hybride aandrijflijn. Eerder al werd een Mini, vermomd met BMW-body, opgemerkt die proeven deed met een waterstof-brandstof hybride aandrijving.

Toch nemen de meeste autokenners aan dat het nu gaat om een ‘normale’ brandstof-elektro hybride Mini. Net als bij de hybride auto’s van moederbedrijf BMW zou de elektromotor een stroomstoot uitdelen bij het accelereren en bij het herstarten van de motor (als onderdeel van een start/stop-systeem). Zo’n ‘milde hybride’ is goed te combineren met de huidige benzinemotoren van Mini.

Het meest opvallende aan de spionagefoto’s is echter dat het niet gaat om een beschaafde groene auto maar om een ‘hot hatch’. Zo heeft de betrapte auto een nieuwe voorbumper met intercooler en een spoiler die we kennen van de getunede Mini John Cooper Works. Ook is de auto uitgerust met side skirts en ligt hij lager bij de grond. Dat laatste hoeft overigens niet noodzakelijk te duiden op een sportievere ophanging maar kan ook komen door het gewicht van de batterijen. Logisch lijkt deze verklaring niet, aangezien de volledig elektrisch aangedreven Mini (de ‘E’) ook niet lager is dan de reguliere.

Er blijven dus nog veel vragen over. Zoals over de techniek, de prestaties en de datum dat we de rappe, groene Mini zouden mogen verwachten. Daarnaast is het onbekend of Mini voor de verlengde Clubman heeft gekozen vanwege de testapparatuur of dat deze uitvoering uiteindelijk als hybride in productie gaat. Het is zelfs nog de vraag óf er überhaupt een hybride Mini in productie gaat. Zo ja, dan kan het een mooie concurrent worden voor de Honda CR-Z, die milieuvriendelijkheid combineert met sportiviteit.