De ene na de andere nieuwe veiligheidstechnologie verschijnt op de automarkt. Maar welke is nu echt belangrijk? En werkt het ook in de praktijk? Daarop krijgen consumenten in de nabije toekomst antwoord met het nieuwe EuroNCAP ‘keurmerk’ Avanced.

Als autokoper krijg je tegenwoordig een grote verzameling veiligheidssnufjes aangeboden zoals Lane Departure Warning, Autonomous Braking, Blind Spot Monitoring en Attention Assist. Kun jij ook door de bomen het bos niet meer zien? Wat is belangrijk om aan te schaffen en wat kun je net zo goed achterwege laten? In welke mate bevordert zo’n technologie de veiligheid? En hoe betrouwbaar zijn de aanbevelingen van zulke features? De Europese veiligheidsorganisatie EuroNCAP wil consumenten voortaan in ondersteunen in dit soort vragen.

Het nieuwe programma EuroNCAP Advanced erkent veiligheidstechnologieën die wetenschappelijk bewezen zijn. Een onafhankelijk panel van experts zal op basis van praktische risico’s onderzoeken welke veiligheidssnufjes de risico’s daadwerkelijk verminderen. Ze onderzoeken hoe een technologie als Pedestrian Detection is ontwikkeld, getest en wetenschappelijk bewezen. Daarnaast kijken ze naar eventueel beschikbare praktijkinformatie.

Op basis van al deze gegevens wordt, volgens een vaste methodologie, de prestatie en effectiviteit van de technologie vastgesteld. De uitkomst dient als een soort keurmerk voor consumenten. Overigens worden automodellen met dergelijke technologie aan boord alleen erkend indien de auto in de EuroNCAP crashtest minimaal drie sterren behaalt.

EuroNCAP Advanced houdt ook een beloning in voor fabrikanten. Vaak worden nieuwe veiligheidsfeatures eerst alleen optioneel aangeboden of slechts geïnstalleerd in dure modellen. Door de bewezen technologie te belonen stimuleert EuroNCAP de producenten om de veiligheidsfeature standaard op te nemen in alle modellen van het merk. Daarmee hoopt het veiligheidsinstituut het autorijden op de Europese wegen nog veiliger te maken. De eerste prijzen worden op de Autosalon van Parijs, begin oktober, uitgedeeld.