Mazda RX-8

De bijzondere sportcoupé Mazda RX-8 krijgt in 2013 een opvolger. Dat zal weer een klassieke coupé zijn zonder achterdeuren maar wel met een rotatiemotor.

Even leek het erop alsof de Mazda RX-8 aan een stille dood zou sterven. Binnenkort stopt de productie van de bijzondere sportauto met rotatiemotor en ‘suicide doors’ maar aan een opvolger wordt gewerkt. De Japanners brengen de nieuwe coupé pas over drie jaar op de markt.

De nieuwe RX-8, die dan waarschijnlijk RX-9 gaat heten, gaat vissen in de vijver van de Audi TT en Peugeot RCZ en wordt dus lager gepositioneerd dan de RX-8. Bijzonder is dat Mazda wederom gebruikt maakt van de rotatiemotor. Mazda gaat nieuwe techniek toepassen om het hoge brandstofverbruik van de Wankel-motor te drukken.

Zo wordt er volgens de geruchtenmachine een turbo ontwikkeld die niet wordt aangedreven door uitlaatgasgassen maar door elektriciteit. Bovendien lekte er al eens een patenttekening uit van een direct ingespoten rotatiemotor. Dat zou een primeur zijn. De RX-8 is hier al enkele jaren niet meer leverbaar maar de RX-9 zal zeker naar Nederland komen in 2013.