Na de omvangrijke terugroepactie door Toyota vanwege haperende gaspedalen, is het nu de beurt aan het Chrysler-concern. In de Verenigde Staten zijn vijf klachten ingediend over gevaarlijke situaties doordat het pedaal bleef hangen in de Dodge Caliber of de Jeep Compass.

Al in april startte de Amerikaanse toezichthouder NHTSA een onderzoek naar de gaspedalen van de kleine SUV’s van de Chrysler-merken. Deze komen namelijk van dezelfde toeleverancier als die van Toyota, CTS Corporation. Het gaat volgens Chrysler echter om een ‘totaal ander ontwerp’ en ook zijn deze pedalen geproduceerd ‘met andere gereedschappen’ dan die van de concurrent.

Daarnaast zijn de Chrysler-modellen – in tegenstelling tot die van Toyota – voorzien van Smart Break-technologie. Wanneer een bestuurder de twee pedalen tegelijk indrukt, krijgt het rempedaal voorrang boven het gaspedaal. Er gaat tegelijkertijd een signaal naar de motor die daarop het vermogen vermindert. Chrysler was er tot heden dan ook van overtuigd dat de gaspedalen van CTS geen veiligheidsrisico opleverden.

Toch heeft de NHTSA heeft vijf klachten ontvangen over haperende pedalen in de Dodge Caliber en de Jeep Compass. In een geval zou ook de Smart Break-techniek hebben gefaald. Het gaat niet om een ontwerpfout, maar een productiefout. De pedalen ‘slijten op een foute manier’ waardoor ze tijdens gebruik kunnen blijven hangen. Er zouden nog geen ongevallen hebben plaatsgevonden.

Hierop heeft Chrysler besloten om de betreffende modellen, voorzien van een CTS-gaspedaal uit de periode maart tot en met mei 2006, terug te laten roepen naar de garage. Het gaat om 25.000 auto’s in de V.S. en mogelijk nog eens 10.000 elders (voornamelijk in Noord- en Midden-Amerika). De pedalen worden geïnspecteerd en zo nodig kosteloos vervangen.