Saab 92

Saab is met BMW in gesprek over de ontwikkeling van een ‘nieuwe Saab 92’. BMW zou motoren, versnellingsbakken en zelfs het Mini-platform willen leveren voor het compacte Saab-model, dat overigens net zo goed 9-1 als 9-2 genoemd kan worden.

Bestuursvoorzitter van Saab, Victor Muller, vertelde eerder dat hij met diverse autofabrikanten in gesprek was over een partnerschap voor de ontwikkeling van de compacte Saab. Het Zweedse dagblad Dagens Industri onthulde gisteren dat het om BMW zou gaan.

Op basis van anonieme bronnen en een rapport stelt de krant dat de gesprekken gaan over de levering van componenten als motoren en transmissies. De compacte Saab zou gebouwd kunnen worden op het platform van BMW-dochter Mini. Dat is opmerkelijk, omdat de ‘nieuwe 9-2’ een directe concurrent wordt voor de Mini. Volgens Dagens Industri zou de Beierse autofabrikant ook een dieselmotor gaan leveren voor de 9-4X, een ‘city jeep’ die begin 2011 op de Europese markt komt.

Een BMW-woordvoerder zegt tegen persbureau Reuters dat het merk ‘momenteel geen contracten heeft met Saab’. Echter, “we zijn met diverse partijen in gesprek die geïnteresseerd zijn in onze technologie.” Victor Muller wil niet ingaan op wat hij noemt ‘marktspeculatie’. Saab-woordvoerder Geers stelt dat ‘een kleine Saab, onder de 9-3, niet in ons business plan’ is opgenomen, maar ‘het zou op onze wish list kunnen staan’.