Volkswagen had de nieuwe Jetta nog even geheim willen houden maar het Engelse tijdschrift AutoExpress kon niet wachten en slingerde alvast de eerste plaatjes van de nieuwe sedan het internet op. Volkswagen-fans in Europa moeten nog wel wat geduld hebben, de auto arriveert hier pas in het voorjaar van 2011.

De eerste officiële foto’s zijn uitgelekt en zo kunnen we voortijdig kennis maken met de nieuwe Jetta. De C-segment sedan van Volkswagen is voor het eerst niet op het ontwerp van de Golf gebaseerd maar heeft een geheel eigen design. Dat klinkt spannender dan het is want de auto gaat naadloos op het huidige Volkswagen-gamma.

De Compact Coupé Concept, die Volkswagen begin dit jaar liet zien op de Autoshow van Detroit, diende duidelijk als voorproefje voor dit uiteindelijke ontwerp. De nieuwe Jetta is 90 millimeter langer dan het huidige model en kruipt daarmee dichter naar de Passat toe.

Op motorengebied zijn er geen verrassingen. Het gamma trapt af met de 1.2 TSI met 105 pk, gevolgd door de 120 pk sterke 1.4 TSI en de 2,0 liter TSI met 200 pk. De 1.6 TDI met 105 pk en de 2.0 met 140 pk vertegenwoordigen het dieselaanbod. Er komen ook weer twee Bluemotion-uitvoeringen, die in Nederland allebei in de twintig procent bijtellingscategorie vallen. De 1.2 TSI Bluemotion heeft een CO2-uitstoot van 124 g/km en de 1.6 TDI 109 g/km. Het duurt nog tot het voorjaar van 2011 voordat de auto naar Europa komt, eerst zijn de Verenigde Staten aan de beurt.