De eerste generatie Octavia zette Skoda in Europa weer op de kaart. De auto is nog altijd in productie als goedkoop alternatief naast de tweede generatie Octavia, die in 2004 verscheen. Daar komt nu een einde aan.

Skoda stopt dit najaar met de productie van de eerste generatie Octavia. De auto wordt in sommige Europese landen, waaronder Duitsland, nog altijd verkocht als goedkoop instapmodel naast de huidige generatie Octavia. In oktober loopt het laatste exemplaar van de band.

Skoda heeft in dertien jaar tijd 1,4 miljoen exemplaren geproduceerd van de eerste generatie Octavia. De auto zette Skoda in Europa weer op de kaart als merk. Tot aan de komst van de Felicia en Octavia was Skoda vooral bekend als producent van verouderde ‘oostblokdoosjes’.

De Octavia groeide uit tot een vaste speler in het C-segment en zelfs als serieus alternatief voor auto’s uit het duurdere D-segment. Het Tsjechische merk profiteerde maximaal van de beschikbare techniek binnen het Volkswagen-concern en kwam met een 4×4 en een snelle RS, allebei ook als Combi.