Ongeluk

Demissionair Verkeersminister Camiel Eurlings staat positief tegenover het verplicht inbouwen van een zwarte doos in auto’s. Die registreert net als in een vliegtuig de voertuiggegevens die na een ongeval van pas kunnen komen.

Camiel Eurlings staat positief tegenover het verplicht inbouwen van een zwarte doos in alle auto’s. Deze zogenaamde Event Data Recorder (EDR) registreert voertuiggegevens die van belang kunnen zijn na een ongeval. Justitie kan de data als bewijsstuk gebruiken voor de schuldvraag van het ongeluk.

Eurlings schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de EDR slechts een beperkt middel is om de verkeersveiligheid te bevorderen. Ook moet de verplichting niet landelijk worden ingevoerd maar op Europees niveau worden geregeld. In de Verenigde Staten bestaat zo’n verplichting al.

Begin dit jaar werd voor het eerst de data uit een EDR door het Openbaar Ministerie gebruikt als bewijsstuk in een zaak tegen een Schiedammer. Die reed op Tweede Kerstdag met z’n Dodge een andere auto aan waardoor vier mensen om het leven kwamen. Uit de gegevens in de zwarte doos van de Dodge bleek dat de bestuurder van de Amerikaanse auto voor het ongeval 147 km/u reed waar 30 km/u is toegestaan.