Victor Muller

De topman van Spyker, Victor Muller, heeft ruim een miljoen aandelen verkocht. Daardoor hoeft hij geen openbaar bod uit te brengen op het sportauto-bedrijf.

Spyker heeft bekend gemaakt dat CEO Victor Muller 1.295.711 gewone aandelen heeft verkocht aan het in Cyprus gevestigde Dorwing Solution Limited. Daardoor is Mullers belang in Spyker – en zijn stemrecht – teruggebracht van 34,4 naar 26,8 procent. Het is onbekend hoeveel voor de aandelen is betaald.

Toen Spyker Saab overnam moest grootaandeelhouder Vladimir Antonov uitgekocht worden, anders ging de deal niet door. Daardoor kwam Muller in het bezit van ongeveer 34,4 procent van de aandelen Spyker. De wet bepaalt dat bij het verkrijgen van een aandeel groter dan 30 procent binnen 30 dagen verplicht een volledig overnamebod op de resterende aandelen moet worden uitgebracht.

Dit is nu dus niet langer nodig. Dorwing Solution heeft een ‘onafhankelijk management en eigendom’ van Spyker. De verkoopovereenkomst biedt Muller wel de optie om de aandelen later terug te kopen, tegen dezelfde prijs die nu is betaald. Dat betekent dat Muller bij stijgende aandeelwaarde dus het voordeel in eigen zak kan steken.