De beloofde handmatig te schakelen Ferrari California komt er in de zomer eindelijk aan. Juich niet te snel, want de California met manuele zesbak is iets langzamer, dorstiger en behoorlijk vervuilender – dus duurder dan z’n evenknie met automaat.

Sinds de lancering van de Ferrari California, een jaar geleden, is de open Gran Turismo alleen verkrijgbaar met zeventraps automaat met dubbele, ‘natte’ koppeling (‘DCT’). Ferrari beloofde ook een handmatige versnellingsbak met zes verzetten. Volgens een gelekt document van de autobouwer komt deze handbak in de zomer eindelijk op de markt. Overigens verwacht Ferrari dat maar 10 procent van de kopers zullen kiezen voor deze transmissie.

De versnellingsbak wordt achter de achteras geplaatst. Zodoende zal, net als bij de DCT, de gewichtsverdeling 47:53 zijn. Terwijl de California met automaat vanuit stilstand in precies 4 seconden de snelheidsmeter op de 100 km/u kan doden verschijnen, neemt die met handmatige versnellingsbak er 4,2 seconden de tijd voor. De maximale snelheid is hetzelfde: 310 km/u.

Een belangrijker verschil ligt in het verbruik en de emissies. Heeft de automatisch schakelende auto 13,1 l/100 km nodig, de handmatig geschakelde California verbruikt iedere 100 km 14,9 liter, dat is 1 op 6,7. De CO2-uitstoot ligt liefst op 347 g/km. Ter vergelijking: bij de DCT-versie is dat 299 g/km. Door die hoge uitstoot ligt ook de aanschafprijs van de manueel geschakelde California beduidend hoger: 251.341 euro, ten opzichte van 237.517 euro.