Tesla en Toyota gaan samenwerken op het gebied van elektrische auto’s. Tesla koopt een Toyota-fabriek in de Verenigde Staten en de Japanners investeren vijftig miljoen dollar in de kleine Amerikaanse fabrikant.

De productiebanden van de immense New United Motor Manufacturing Inc.-fabriek (kortweg Nummi) in Fremont, Californië kwamen vorig jaar tot stilstand. Sindsdien staat de fabriek leeg. De productiefaciliteit, die ontstond uit een joint venture tussen Toyota en General Motors, krijgt nu een tweede leven.

Tesla schept duizend arbeidsplaatsen en gaat samen met Toyota elektrische auto’s produceren. De twee bedrijven trekken samen op om de techniek voor deze auto’s te ontwikkelen. Tesla profiteert van de technische knowhow en de schaalvoordelen van de Japanse fabrikant. Ook krijgt het merk toegang tot de database van toeleveranciers van Toyota. De Japanners profiteren op hun beurt van de snelle ontwikkelingsmogelijkheden en de specialistische kennis bij Tesla.

Toyota investeert vijftig miljoen dollar in Tesla, in ruil voor toekomstige aandelen. De Nummi-fabriek is immens en Tesla gaat dan ook slechts een klein gedeelte van het complex gebruiken. De Amerikanen verwachten in de toekomst uit te breiden naar 10.000 arbeidsplaatsen.