Provinciale weg in Frankrijk

Deze zomer trekt Nederland weer massaal richting Frankrijk met de auto. De ANWB onderzocht met enkele zusterclubs hoe het is gesteld met de veiligheid op de Franse wegen en komt tot de conclusie dat veel provinciale wegen in het land onveilig zijn.

De zogenaamde routes nationales en routes départementales in Frankrijk krijgen van de ANWB het stempel ‘onveilig’. Deze wegen scoren gemiddeld anderhalve ster van de vijf en daarmee loopt Frankrijk volgens de ANWB qua verkeersveiligheid vijftien jaar achter op Nederland.

De toeristenbond noemt de situatie op de Franse secundaire wegen ‘zorgwekkend’. Vooral de kronkelwegen in de bergachtige streek Provence zijn gevaarlijk. De inhaalmogelijkheden zijn beperkt, de kruisingen vaak onoverzichtelijk, de bermen staan vol met gevaarlijke obstakels en sommige afgronden worden niet afgeschermd met een vangrail. Niet alleen Frankrijk kampt met dit probleem, ook andere bergachtige landen scoren vaak slecht op verkeersveiligheid. Daar staat tegenover dat de verkeersintensiteit veel lager is dan in Nederland.

De ANWB onderzocht 4.300 kilometer Franse B-wegen, waarvan 1.400 in de schilderachtige Provence. Frankrijk is al jaren de populairste vakantiebestemming onder Nederlanders en ook deze zomer trekt ons land er massaal met de auto en eventueel caravan op uit richting Frankrijk. De Franse snelwegen kunnen met een score van vier sterren overigens wel op een voldoende rekenen.