Het doek dreigt te vallen voor het Amerikaanse merk Mercury. Ford wil het matig verkopende automerk volgens Amerikaanse media ontmantelen.

Na het verdwijnen van de General Motors-merken Hummer, Pontiac en Saturn lijkt nu ook het doek voor Mercury te vallen. Eigenaar Ford wil het merk volgens Amerikaanse media langzaam laten sterven. Ford kondigt het nieuws waarschijnlijk in juli aan. Eerder al verkocht de autobouwer de merken Jaguar, Land Rover, Volvo en Aston Martin maar Mercury krijgt die kans niet.

Het verschil met Ford is te klein om het bestaansrecht van Mercury te rechtvaardigen. Het merk werd in 1937 door Edsel Ford opgericht maar kent de laatste jaren een armoedig bestaan. Sinds 2000 zijn de verkopen van Mercury met bijna driekwart afgenomen. In de jaren ’90 verkocht Mercury ook enkele modellen in Europa.

Het afscheid van Mercury is geen verrassing. Ford, die als enige autobouwer van de ‘grote Amerikaanse drie’ zonder overheidshulp op de been bleef, wil met de strategie ‘One Ford’ investeren in het eigen merk. Na de ontmanteling van Mercury houdt Ford naast het hoofdmerk alleen Lincoln nog over in z’n merkenportfolio.