Belangrijke comeback: Kia Optima

Kia maakt een comeback in het zakelijke segment met de Optima. Naast de Pop Concept is dat de belangrijkste primeur op de stand van Kia op de autosalon van Parijs.

Hoewel de Kia Pop Concept de wereldprimeur is bij Kia trekt de Optima de meeste aandacht. De sedan is voor het eerst te zien in Europa en moet Kia op de kaart zetten in het D-segment. De auto is in Zuid-Korea al leverbaar.

“De Optima heeft een scherp gezicht en is echt een stap vooruit ten opzichte van de aloude Magentis. De auto heeft zelfs een premium uitstraling. Bij Kia zijn auto’s lang getekend vanuit rationele gronden maar nu mag het gelukkig ook om het uiterlijk gaan”, aldus Sebastiaan van de Pol van Kia Nederland.

Het interieur komt in ieder geval bij de eerste kennismaking niet ‘premium’ over. Kia komt nog niet aan het niveau van de Europese concurrenten. Het interieur sluit ook niet helemaal aan bij het serieuze voorkomen van de Optima. De prijs zal een belangrijke factor zijn voor succes. Die is helaas nog niet bekend, maar Van de Pol hoopt de vanafprijs onder de 30.000 euro te kunnen houden. Hij verwacht dat de 1.7 dieseluitvoering het meest populair gaat worden door de lage CO2-uitstoot van 113 g/km.

De Kia Pop staat er voor de leuk bij maar is wel degelijk een voorbode voor een elektrische auto. Pas in 2013 komt de productieversie naar Europa. Kia wil op de lange termijn in de kleinere segmenten elektrische auto’s met accu’s aanbieden en in de hogere segmenten auto’s met een brandstofcel.