BMW-topman Norbert Reithofer verwacht niet dat elektrische auto’s in hun eerste levensfase winstgevend zijn. BMW is bezig met de ontwikkeling van een elektrische stadsauto.

BMW werkt op dit moment aan het Megacity Vehicle project, wat in 2013 moet leiden tot de eerste elektrische stadsauto van BMW. Dit technologische hoogstandje zal echter niet direct een commercieel succes worden voor het merk, zo verwacht CEO Norbert Reithofer.

Hij vertelt tegen Automotive News dat BMW waarschijnlijk niets verdient op de elektrische stadsauto. De andere modellen van BMW moeten het verlies opvangen in de eerste levenscyclus van het elektrische model. Dat komt ook omdat de auto behoorlijk aan de prijs zal zijn waardoor consumenten niet direct worden verleid om een elektrische auto te kopen.

De BMW Megacity is niet alleen prijzig door de elektrische aandrijving maar ook door de lichtgewicht constructie van koolstofvezel. Die moet het gewicht van de batterijen compenseren. BMW geloof dat dergelijke constructies de toekomst hebben. Wat verder meespeelt in het verhaal van Reithofer is dat BMW alle techniek zelf ontwikkelt om zich te onderscheiden. Zo’n strategie betaalt zich pas op lange termijn uit.