De Aston Martin DB5 van James Bond met bouwjaar 1964 is verkocht op een veiling in Londen voor 3,3 miljoen euro. De verwachte opbrengst lag echter veel hoger.

Eén van de meest beroemde auto’s ter wereld is van eigenaar verwisseld voor 3,3 miljoen euro, inclusief toeslagen. De kale afhamerprijs lag op ruim 2,9 miljoen euro. De auto werd deze week verkocht in veilinghuis RM Auctions in Londen aan een autoverzamelaar uit de Amerikaanse staat Ohio. De uiteindelijke opbrengst lag lager dan de verwachte 3,5 miljoen euro.

De geveilde DB5 is een van de twee Aston Martins die werd gebruikt in de James Bond-films Goldfinger en Thunderball in de jaren ’60. Sean Connery vertolkte toen nog de rol van 007. Het tweede exemplaar staat in het Louwman museum in Den Haag.

De DB5 heeft een 4.0 zescilinder aan boord met 282 pk. De auto is voorzien van allerlei Bond-snufjes, zoals (nep)machinegeweren achter de kentekenplaat of de mogelijkheid om olie of spijkers over de weg uit te strooien. De functies laten zich bedienen met knoppen op de middentunnel. De vorige eigenaar is de Amerikaanse radio-grootheid Jerry Lee, die de auto in 1969 kocht voor 8.700 euro. De opbrengst van de veiling gaat naar een foundation die door Lee wordt beheerd.